Lokalne śniadanie .... pancakes
Rozpoczynamy serie dla dzieci ..... i nie tylko
Można je serwować z owocami, syropem klonowym bądź miodem, ale tubylcy jedzą je często z podsmażanym beconem i miodem ....
Proste w przygotowaniu. Bardzo smaczne i efektowne ... można podać je na sto różnych sposobów-
- to tylko zależy od Twoich smaków i wyobraźni.
Przepis pochodzi z restauracji w której kiedyś pracowałam w Brighton.
Przepis na około 24 średniej wielkości placuszki
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mleka
70 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
4 czubate łyżki cukru
2 duże jajka (osobno żółtka i białka)
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
Przesiewamy razem mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia sodą i szczypta soli.
Rozpuszczamy masło. Ostudzone masło dodajemy do mleka i dwóch żółtek a następnie mieszamy rózgą kuchenną z mąką tak aby połączyły się produkty (nie za długo). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą uważając aby białka nie opadły za mocno.
Smażymy na suchej (lub delikatnie smarujemy patelnie masłem) nieprzywierającej patelni do zrumienienia.
P.S Ciasto będzie o konsystencji gęstej śmietany. Można wygodnie nakładać łyżką lub smażyć na małych patelniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz