Małe bułeczki
Bułeczki pyszne. Mięciutkie z cieniutką chrupiącą skórką. Smak neutralny więc można podawać je z ulubionymi dodatkami, dzieciom jednak najlepiej smakują bez niczego, jeszcze ciepłe.
Szybkie w przygotowaniu ... nie wymagają specjalnych umiejętności.
Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie.
Dla tych którzy używają maszyny do chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie.
Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible".
Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek.
450 g mąki chlebowej pszennej( strong white flour)
10 g soli (użyłam troszkę mniej 8gram)
15g cukru- 1 dużą łyżkę
50 g miękkiego masła
7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych(używając świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn)
280 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
Wymieszać suche drożdże z mąką, następnie dodać mleko w którym rozpuściliśmy i przestudziliśmy masło. Dodać sól i cukier i dokładnie zagnieść. Uwaga! - czasem trzeba dodać odrobinę więcej mleka - ciasto ma być sprężyste miękkie i elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę.
Dla posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji.
Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy na wysmarowanej blaszce- macie teflonowej - lub co też używacie do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut aż urosną. Nacinamy ostrym nożem, lub nożyczkami, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku - 200 stopni około 20 minut lub do zrumienienia bułeczek. Po upieczeniu przekładamy na kratkę spryskujemy wodą i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz