Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy
Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.
Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.
Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować.
Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki
Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt nie wyszedł, i to nie jest zasługa umiejętności lecz niezawodnego przepisu.
5 jaj (osobno żółtka )
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao
(Pisząc o szklance mam na myśli szklankę o pojemności 250g)
Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywną pianę - jak już piana jest sztywna i stabilna dodawać cukier nie przestając mieszać. Ubić na błyszczącą sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łopatką, aby nie zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt.
Tortownicę (23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia nie smarować boków!
Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
(160-170 stopni)
Piec około 35- 40 minut aż do suchego patyczka. Jak biszkopt będzie już upieczony, wyjmując go z piekarnika upuśćcie go z wysokości około 60 cm- wiem brzmi strasznie ale spróbujcie.
Wystudzić biszkopt.
Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części.
Będzie potrzebować jeszcze:
1 (około) szklanki wiśniówki (mocny likier wiśniowy)
Polewa czekoladowa:
400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)
70 g masła
3 łyżki wiśniówki
1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej.
Do formy o podobnej wielkością do tortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia.
Krem
400 ml śmietany kremówki (double cream)
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem.
(nie miksujcie za długo, krem stanie się za gęsty i ciężko będzie wam go rozsmarować)
Około 300 g frużeliny wiśniowej.
Możecie sami zrobić frużelinę przepis znajdziecie tu
Wykonanie:
Pierwszą część biszkoptu nasączyć wiśniówką, następnie przełożyć wcześniej zrobioną galaretkę. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu . Ponownie nasączamy wiśniówką.
Wykładamy krem waniliowy i frużelinę wiśniową.
Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu - nasączamy wiśniówką i dokładnie smarujemy dookoła pozostałym kremem.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub na niewielkim ogniu około 70 gram masła i dodajemy 400 gram pokruszonej czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia uważając aby jej nie przegrzać, bo się zważy. Przestudzoną czekoladę, ale jeszcze nie stężałą, wylewamy na środek i smarujemy wierzch. Ozdabiamy według uznania. Użyłam czekolady z nadzieniem wiśniowym.
Schłodzić ... smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz