... z sosem mango i malinami
Ten pudding powinnam nazwać - Puddnig Malwinki-
Odwiedza mnie czasem, z rodzeństwem i mamą- Malwinka.
Mała, drobna, śliczna dziewczynka, która niestety od zawsze wszelakie desery i słodycze mogła tylko podziwiać... alergia...
Tak wszechobecna w tych czasach...
Utrudnia bardzo nie tylko mnie, przyjmowanie tak uroczych gości.
W poszukiwaniu słodkości które i Malwinka mogłaby do woli jeść, natrafiłam miedzy innymi na tapiokę.
Jeśli was intryguje i chcielibyście się coś więcej dowiedzieć o tapioce, to pod przepisem znajdziecie garść informacji.
Powracając do puddingu- jest bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny.
Cukier możecie zastąpić innymi substancjami, choćby syropem z agawy.
Na wierzch puddingu możecie położyć owoce sezonowe lub musy owocowe.... ten przepis jest z sosem z mango.
Pudding
2 puszki mleka kokosowego.
1/3 szklanki tapioki (używam drobniejszych kuleczek)
1/4 szklanki cukru trzcinowego (lub białego, lub syropu z agawy)
1 łyżeczka pasty waniliowej
( dodałam laskę wanilii - nasionka wyskrobałam, ale też włożyłam resztę dla aromatu- później usunęłam)
szczypta soli i odrobinka cynamonu
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na około 20 minut. Później dodać wszystkie pozostałe produkty ugotować na małym ogniu około 20 minut - aż ziarenka zrobią się miękkie i przeźroczyste. UWAGA lubi się przypalać.
Gotowałam w slow cooker (wolnowarze około 1 godzinę i 30 minut na programie hight)
Przelać do szklanek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia
Polewa z mango.
300g puree z mango
(świeże mango- obrać i zmiksować- lub można tez kupić juz gotową pulpę z mango)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny)
Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)
Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ !
Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na pudding. Udekorować owocami -Smacznego
Tapioka ....
Tapioka otrzymywana z bulw manioku jadalnego- nazywana potocznie kaszą z manioku. Pochodzi z Ameryki południowej. Najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce. Podstawa diety tamtych rejonów.
Nie zawiera glutenu i cholesterolu . Hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Jako mąka (kassawa) wykorzystywana jest do wypieku chleba, placków lub wytwarza się z niej alkohol o nazwie masato....
Maniok jest tak popularny w tamtych rejonach jak w Polsce nasz ziemniak.
Tapioka w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych, zawiera śladowe ilości białka i sporą ilość węglowodanów- niemalże 90 %
Ma postać różnego rozmiaru kulek lub mączki. Podczas gotowania pęcznieje i staje sie przeźroczysta. Znalazła olbrzymie zastosowanie w kuchni i to nie tylko do deserów- zagęszcza się nią między innymi sosy czy zupy.
Może być świetnym zamiennikiem makaronu lub w sałatce zamiast kuskusu.
Tapiokę można kupić w sklepach orientalnych lub zamówić przez internet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz