środa, 11 stycznia 2017

kokosowy pudding z tapioki

                                  ... z sosem mango i malinami








Ten pudding powinnam nazwać - Puddnig Malwinki-

Odwiedza mnie czasem, z rodzeństwem i mamą- Malwinka. 
Mała, drobna, śliczna dziewczynka, która niestety od zawsze wszelakie desery i słodycze mogła tylko podziwiać... alergia... 
Tak wszechobecna w tych czasach... 
Utrudnia bardzo nie tylko mnie, przyjmowanie tak uroczych gości. 
W poszukiwaniu słodkości które i Malwinka mogłaby do woli jeść, natrafiłam miedzy innymi na tapiokę.
Jeśli was intryguje i chcielibyście się coś więcej dowiedzieć o tapioce, to pod przepisem znajdziecie garść informacji.


Powracając do puddingu- jest bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny.
Cukier możecie zastąpić innymi substancjami, choćby syropem z agawy. 
Na wierzch puddingu możecie położyć owoce sezonowe lub musy owocowe.... ten przepis jest z sosem z mango.

Pudding
2 puszki mleka kokosowego.
1/3 szklanki tapioki (używam drobniejszych kuleczek)
1/4 szklanki cukru trzcinowego (lub białego, lub syropu z agawy)
1 łyżeczka pasty waniliowej 
( dodałam laskę wanilii - nasionka wyskrobałam, ale też włożyłam resztę dla aromatu- później usunęłam)
szczypta soli i odrobinka cynamonu

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na około 20 minut. Później  dodać wszystkie pozostałe produkty ugotować na małym ogniu około 20 minut - aż ziarenka zrobią się miękkie i przeźroczyste. UWAGA lubi się przypalać.
Gotowałam w slow  cooker  (wolnowarze około 1 godzinę i 30 minut na programie hight)

Przelać do szklanek lub słoiczków i pozostawić do ostygnięcia

 Polewa z mango.
300g puree z mango 
(świeże mango- obrać i zmiksować- lub można tez kupić juz gotową pulpę z mango)
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka cukru
12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny)

Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia) 
Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ !
Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na pudding. Udekorować owocami -Smacznego  





Tapioka .... 


Tapioka otrzymywana z bulw manioku jadalnego- nazywana potocznie kaszą z manioku. Pochodzi z Ameryki południowej. Najpopularniejsza i najpospolitsza roślina uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce. Podstawa diety tamtych rejonów.
 Nie zawiera glutenu i cholesterolu . Hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Jako mąka (kassawa) wykorzystywana jest do wypieku chleba,  placków lub wytwarza się z niej alkohol o nazwie masato.... 

Maniok jest tak popularny  w tamtych rejonach jak w Polsce nasz ziemniak.
Tapioka w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych, zawiera śladowe ilości białka i sporą ilość węglowodanów- niemalże 90 % 
Ma postać różnego rozmiaru kulek lub mączki. Podczas gotowania pęcznieje i staje sie przeźroczysta. Znalazła olbrzymie zastosowanie w kuchni i to nie tylko do deserów- zagęszcza się nią między innymi sosy czy zupy.
Może być świetnym zamiennikiem makaronu lub w sałatce zamiast kuskusu.
 Tapiokę można kupić w sklepach orientalnych lub zamówić przez internet. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz