Domowe słodycze i ozdoby do ciast, tortów i deserów
Karmelizowane cytrusy.......
Mandarynki, pomarańcze czy cytryny nadają się doskonale.
Do karmelizowania wybierajcie owoce organiczne nie woskowane ... dokładnie wyszorujcie skórkę i wyparzcie.
Jest to świetna ozdoba do ciast, tortów czy deserów.
Moje dzieci wyjadają mi ze słoika traktujac je jak cukierki.

2 1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
3 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
1 pestka kardamonu
kawałeczek kory cynamonowej
i dodałam też 1/3 kawałka laski wanilii.
W rondlu zagotuj wodę z cukrem i dodatkami -gotuj około 3-5 minut zmniejsz ogień i wrzuć plasterki owoców.
Gotuj pod przykryciem około godziny nie dłużej.
Często odwracaj aby każdy plasterek był w syropie. Następnie przenieś na kratkę aby obciekły z nadmiaru syropu.
Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do piekarnika na około 40 -60 minut. Piecz je w temperaturze 120 stopni obracając co 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz