Sernik z z musem z mango
Pozostajemy w klimacie mango.
Sernik z musem z mango i galaretką też z mango.
Dla mnie doskonałość smaku. Cudowna tekstura musu zachwyca mnie. Spróbujcie! Orzeźwiający i lekki
Spód z pokruszonych ciasteczek maślanych.
Warstwa waniliowego sernika, mus z mango i wszystko pięknie wykończone galaretką.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Spód
190 g ciastek maślanych
40 g masła
Ciastka i masło zmiksować w malakserze. Jeśli nie posiadacie malaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło.
Tortownice (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - dno-
Ciasteczka wsypać do tortownicy i równomiernie rozłożyć ugniatając lekko.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec około 6-10 minut.
Masa serowa
600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu
( użyłam sera typu quark dostępnego w każdym markecie w uk)
300 ml śmietany kremówki (double cream)
4 duże jajka ( użyłam 5 mniejszych)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego)
Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód.
Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie na środku. wystudzić
Mus z mango
600 gram puree z mango
(może być świeże lub z puszki - pulpa z mango)
3 łyżki soku z cytryny
24 gram żelatyny - 6 łyżeczek-
350 ml śmietany kremówki- schłodzonej
Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować
( powinna się zagotować, odstawić z ognia)
Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje.
Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować !
Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać tężejące lekko mango z żelatyną.
Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną tylko do połączenia się
- bez białych smug śmietany.
Na schłodzony sernik wyłożyć mus z mango, wyrównać i wstawić do lodówki aby stężało.
Galaretka z mango
300 gram puree z mango
1 łyża soku z cytryny
12 gram żelatyny -3 łyżeczki
Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować
( powinna się zagotować, odstawić z ognia)
Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować!
Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na ciasto z musem. Pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować owocami -Smacznego
Mimo iż wolę klasyczne serniki ten mnie zaciekawił
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania i podzielenia się czy wart był wysiłku. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń