Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Bożonarodzeniowe
Każdego roku staram się upiec coś nowego... w tym roku moją uwagę przepis Madameedith ... Genialna babka ... Oliwa z oliwek dodaje wilgotności.....mocno pomarańczowa, pyszna na drugi jak i na trzeci dzień
Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym
Przepis praktycznie nie zmieniony.
175 ml oliwy z oliwek
70 g mielonych orzechów laskowych
70 g mielonych migdałów
100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było w 1 pomarańczy) + otarta skórka
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka (z małym czubkiem) proszku do pieczenia
40 g kakao
4 jajka „M” lub 3 „L”
100 g cukru trzcinowego
Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym
Przepis praktycznie nie zmieniony.
175 ml oliwy z oliwek
70 g mielonych orzechów laskowych
70 g mielonych migdałów
100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było w 1 pomarańczy) + otarta skórka
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka (z małym czubkiem) proszku do pieczenia
40 g kakao
4 jajka „M” lub 3 „L”
100 g cukru trzcinowego
Pomarańcze wyszorować zetrzeć skórkę wycisnąć sok
Suche składniki czyli orzechy migdały make ,kakao , proszek dopieczenia , skórkę pomarańczowa . Wymieszać odstawić
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem pomarańczowym
Jajka ubić dokładnie z cukrem aż podwoją objętość ( około 4 minuty ) ubijając delikatnie dolewać oliwę z sokiem.
Dodać sypkie produkty i wymieszać aż masa bedzie ciemna jak kakao i dość rzadka .
Piec w keksówce w temperaturze ok 160-170 stopni ...około 50-60 minut( do suchego patyczka)
Wystudzić i nasączyć pozostałym sokiem ( ja nasączyłam likierem pomarańczowym )
Polać polewa ulubiona i ozdobić !!!!
Suche składniki czyli orzechy migdały make ,kakao , proszek dopieczenia , skórkę pomarańczowa . Wymieszać odstawić
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem pomarańczowym
Jajka ubić dokładnie z cukrem aż podwoją objętość ( około 4 minuty ) ubijając delikatnie dolewać oliwę z sokiem.
Dodać sypkie produkty i wymieszać aż masa bedzie ciemna jak kakao i dość rzadka .
Piec w keksówce w temperaturze ok 160-170 stopni ...około 50-60 minut( do suchego patyczka)
Wystudzić i nasączyć pozostałym sokiem ( ja nasączyłam likierem pomarańczowym )
Polać polewa ulubiona i ozdobić !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz