poniedziałek, 2 stycznia 2017

Chleb w garnku pieczony

                       Chleb bez wyrabiania i bez ugniatania.






Jakiś czas temu wpadł mi w oko chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania.

Wypróbowałam i polecam!!!!
Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... 
Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci
Spróbujcie !!!!!!
450 g mąki pszennej typ 550( ja użyłam maki pszennej chlebowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży
300 g zimnej wody
Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy drożdże świeże – należy je najpierw rozpuścić w 300g zimnej wody, podanej w przepisie.
Wodę z drożdżami (jeśli używamy suchych drożdży – to samą wodę) dodajemy do mąki i mieszamy ręką lub łyżką przez ok. 30 sekund. Ciasta nie należy zagniatać, składniki należy jedynie wymieszać. Ciasto powinno być mocno klejące.
Miskę z ciastem przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 12-18 godzin.
Po tym czasie ciasto należy przełożyć na dość mocno obsypany mąką blat, złożyć jak kopertę i uformować w kulę. Ciasto następnie przełożyć na wysypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ciasto przykryć luźno bokami ściereczki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto może się nieco rozlać, ale tak ma być.
Do pieczenia tego chleba niezbędny będzie garnek żeliwny, dowolnego kształtu czy wymiaru. Musi mieć jedynie minimum 24 cm średnicy. Nie musi być okrągły – ja piekę w owalnej, dość dużej brytfance żeliwnej.
Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 240 lub 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu – garnek musi się nagrzać razem z pokrywką.
Nagrzany garnek wyciągnąć ostrożnie z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto. Ciasto przełożyć do garnka łączeniem do góry. Nie ma znaczenia, że ciasto będzie dość płaskie – chleb w garnku mocno urośnie.
Garnek przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 240-250 stopni C, następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15-20 minut, do czasu gdy chleb się dobrze zrumieni.
Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.( u mnie niestety nie zdążył wystygnąć;) )
Przepis pochodzi z bloga - przepisnachleb.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz