poniedziałek, 2 stycznia 2017

Tort urodzinowy

           

                             Tort urodzinowy dla Sary





Tort urodzinowy dla Sary
Tort jak to tort... nawet nie wiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia .
Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany 
Białe biszkopty. Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców 

Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa)

Biszkopt 
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Mąki wymieszać i przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka- nie przestając ubijać. 
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.

Krem waniliowy
800 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
6 łyżek cukru pudru
2 puszki frużeliny wiśniowej ( możecie zamiast frużeliny położyć ulubione owoce )
Śmietanę, mascarpone, wanilię, cukier puder wymieszać i ubić mikserem (ostrożnie ubijajcie - za długo ubijany krem zrobi się bardzo gesty i trudno będzie wam z nim cokolwiek zrobić.)
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze, położyć część kremu na krem część frużeliny, następnie kolejna cześć biszkoptu - nasączyć i wyłożyć krem, na krem frużelinę.
Gotowy przełożony tort wysmarować pozostałym kremem i ozdobić według własnego uznania. Użyłam do ozdoby owoców i rozpuszczonej czekolady. 
Schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz