Mini serniczki z kremem chałwowym.....
.....nie tylko dla dzieci
Bardzo smaczne, bardzo proste ... porcja idealna na jeden solidny kęs.
Świetnie sprawdzają się na kinder bale czy domowe party.
Składniki na około 16 serniczków:
16 ciastek Oreo
300g twarogu mielonego tłustego lub półtłustego ( dałam quark- twaróg dostępny w praktycznie każdym markecie w uk)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
250g mascarpone
300g twarogu mielonego tłustego lub półtłustego ( dałam quark- twaróg dostępny w praktycznie każdym markecie w uk)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
250g mascarpone
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 całe jajka
1 i pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej) lub budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
szczypta soli.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2 całe jajka
1 i pół łyżki skrobi (mąki ziemniaczanej) lub budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
szczypta soli.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować 15 papilotek do muffinek. Na spód każdej położyć ciastko.
Wszystkie składniki wymieszać - starać sie nie miksować, aby nie napowietrzyć bo urosną podczas pieczenia i opadną. (Mieszam widelcem- najpierw jaja roztrzepie i dodam do reszty składników)
Masę serową wyłożyć do papilotek. Można zatopić w masie serowej połamane ciasteczka - będą dekoracyjne i bardzo smaczne.
Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 160ºC. Masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu.
Przykryjcie je folią aluminiową jeśli chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku.
Przykryjcie je folią aluminiową jeśli chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku.
Krem chałwowy
300 ml śmietany kremówki (30%)
250 g mascarpone
160g chałwy
Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej.
250 g mascarpone
160g chałwy
Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej.
Do schłodzonej masy dodać mascarpone i ubić mikserem na gęsty krem. (ubijając za długo krem stanie się za gęsty do efektownej dekoracji) Udekorować według pomysłu własnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz