Quiche, tarta różnie jest ten rodzaj dania nazywany.
Popularny w UK i u nas w domu.
Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was.
Kruche ciasto można też modyfikować.
Bardzo smaczne i wdzięczne danie.
Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam TU
Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche.
Bardzo smaczne!
175-185 g mąki pszennej
125-135 g masła
25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego)
1 duża łyżka sezamu
3 łyżki zimnej wody
Farsz
250g wędzonego boczku
1 duży por
Mały pęczek pietruszki
250 g kwaśnej śmietany
5 jaj
1/2 szklanki mleka
Sól, (uwaga boczek jest słony) pieprz, dodałam trochę gałki muszkatołowej.
1 łyżeczka płatków chili ( może być chili w proszku, ilość zależy od waszych upodobań smakowych)
Z mąki, masła, sera, sezamu i wody zagnieść ciasto (jak na kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze).
Schłodzić w lodówce około 30 minut.
Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę.
Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Boczek pokroić ( użyłam wędzonego bekonu w plastrach) podsmażyć na patelni chwilkę.
Posiekać por w talarki ( nie za grube) podsmażyć.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, mlekiem i siekaną pietruszką. Dodać przyprawy (uwaga na sól- bekon/boczek jest słony).
Farsz wyłożyć równo na podpieczony spód. Zalać sosem jajecznym, posypać serem i piec w temperaturze około 25 minut
( sos powinien być ścięty szczególnie na środku).
Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle sie kroiła. Podawać z sałatą jako danie główne, lub jako przekąskę na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz