czwartek, 26 stycznia 2017
Chleb razowy na zakwasie
Chleb razowy mieszany, na żytnim zakwasie. Nasz najulubieńszy !
Znaleziony na blogu Moje wypieki dawno temu.
Najlepszy i najprostszy.
Regularnie pieczony jest u nas w domu. Spróbujcie koniecznie
400 g zakwasu żytniego (jak zrobić - znajdziesz tutaj)
150 ml wody
100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej chlebowej
3/4 łyżki soli
pół łyżeczki cukru demerara
Składniki wymieszać - można w maszynie do chleba , można też mikserem -z hakiem
Ciasto będzie lepkie i luźne - takie ma być.
Pozostawić aby wyrosło około 1 - 1 1/2 godziny. Następnie zamieszać, wyjąć i przełożyć do foremki wysmarowanej i obsypanej otrębami, lub ziarnami słonecznika. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 2 - 3 godzin. Jeśli jest chłodno -dłużej. Trzeba kontrolować czas, dbając aby chleb nie przerósł, bo opadnie i niestety nie uda się.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni i piec około 60 minut.
Wystudzić na kratce. Można zaraz po upieczeniu spryskać chleb wodą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz