środa, 18 stycznia 2017

Smaki Środkowego Wschodu

                                           Maneesh i baba ganoush





Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu.
Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze. 
Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie.
Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy. 
Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną jagnięciną, czy ze szpinakiem. 

My dziś zjedliśmuy na kolacje tak po prostu maneesh z baba ganoush.

Baba ganoush-  Zwany "Kawiorem dla ubogich"- to aromatyczne, mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. 
Proste w przygotowaniu i przepyszne! 
Często będziemy do tego dipu wracać.

Przepis na maneesh (3 dość spore chleby)
500g mąki chlebowej
10g soli
25g drobnego cukru do wypieków
10g suszonych drożdży 
20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch.
360 ml wody
Na wierzch (zaatar)
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 

Z podanych produktów zagnieść ciasto (można w maszynie do chleba) Ilość wody i mąki można delikatnie regulować - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
Ugniatać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- około 1 godziny
Następnie jeszcze raz zagnieść, podzielić na trzy części. 
Każdą cześć rozciągnąć dłońmi, albo delikatnie rozwałkować na grubość 0,5cm. 
Ponakłuwać widelcem i odstawić na 10 minut.

Zioła i ziarno sezamu zmieszać razem z oliwą z oliwek. Posmarować każdy chleb na wierzchu i odstawić na 20 minut. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni. 
Piec chleb około 15 minut do zrumienienia. 
Wystudzić na kratce.
Baba ganoush
3 średnie bakłażany
1 mała główka czosnku
+ 2 ząbki
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku.
Bakłażany opiec na ogniu a popęka skórka (dość mocno - mają być lekko przypalone) lub zgrillować.
Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut, razem z główką czosnku ( obciąć tylko koncówki z jednej strony i nasmarować oliwą z oliwek)
Po lekkim przestudzeniu przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ ze środka. Obrać upieczony czosnek. Zmiksować obrane bakłażany razem z sokiem z cytryny, tahini, oliwą z oliwek i rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku. Powinna powstać gadka pasta. Doprawić do smaku...posypać natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki - Paul Hollywood's  BREAD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz