Pasta z białej fasoli i czosnku
oraz
salsa z chili kolendry i pomidorów
Jeśli szukacie nowych smaków to być może zakochacie się w paście z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i szybkiej salsie.
Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem
1/2 szklanki białej fasoli
1 główka czosnku
1 gałązka rozmarynu
4 gałązki tymianku
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku.
Fasole namoczyć (najlepiej wieczorem) ugotować - można gotować w tej wodzie w której się moczyła, albo ugotować w świeżej.
Gotowałam fasole w garnku ciśnieniowym
- trwa to zaledwie 15 minut, ale równie dobrze można zrobić to metodą tradycyjną. (Można też użyć fasoli z puszki)
Główkę czosnku natrzeć oliwą i upiec w piekarniku- 20 minut w temp 180 stopni.
Główkę czosnku natrzeć oliwą i upiec w piekarniku- 20 minut w temp 180 stopni.
( czosnku nie obierać odciąć z jednej strony końcówki i zawinąć w folię aluminiową)
Następnie upieczony i przestudzony czosnek wycisnąć i utrzeć z solą i tymiankiem. Fasole zblendować. Aby nie była za sucha dodać oliwę i odrobine wody w której się gotowała. Doprawić według uznania majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą chili.
Na samym końcu wmieszać płatki chilii.
Salsa pomidorowa
1/2 puszki pomidorów
1/2 główki czerwonej cebuli
1/2 główki białej cebuli
2 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
1 mała papryczka chilii
1/2 papryczki jalapeno
1/2 pęczka świeżej kolendry.
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Cebule, chili, jalapeno i pomidory miksujemy
(chili i jalapeno odcinamy tylko ogonki i miksujemy razem z nasionkami)
Nie miksujcie /blendujcie/ za długo powinny być widoczne kawałeczki warzyw.
Dodać pomidory z puszki. Posiekać drobno kolendrę i dodać do zmiksowanej masy. Przyprawić do smaku solą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz