poniedziałek, 9 stycznia 2017

Na śniadanie , kolacje czy szybką przekąskę

                             Pasta z białej fasoli i czosnku 

                                                 oraz

                          salsa z chili kolendry i pomidorów

 



Jeśli szukacie nowych smaków to być może zakochacie się w paście z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i szybkiej salsie.

Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem


1/2 szklanki białej fasoli
1 główka czosnku
1 gałązka rozmarynu 
4 gałązki tymianku
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka majeranku
sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku.

Fasole namoczyć (najlepiej wieczorem) ugotować - można gotować w tej wodzie w której się moczyła, albo ugotować w świeżej. 
Gotowałam fasole w garnku ciśnieniowym 
- trwa to zaledwie 15 minut, ale równie dobrze można zrobić to metodą tradycyjną. (Można też użyć fasoli z puszki)
Główkę czosnku natrzeć oliwą i upiec w piekarniku- 20 minut w temp 180 stopni. 
( czosnku nie obierać odciąć z jednej strony końcówki i zawinąć w folię aluminiową)
Następnie upieczony i przestudzony czosnek wycisnąć i utrzeć z solą i tymiankiem. Fasole zblendować.  Aby nie była za sucha dodać oliwę i odrobine wody w której się gotowała. Doprawić według uznania majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą chili. 
Na samym końcu wmieszać płatki chilii.

Salsa pomidorowa
1/2 puszki pomidorów
1/2 główki czerwonej cebuli
1/2 główki białej cebuli
2 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
1 mała papryczka chilii
1/2 papryczki jalapeno 
1/2 pęczka świeżej kolendry.
 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Cebule, chili, jalapeno i pomidory miksujemy 
(chili i jalapeno odcinamy tylko ogonki i miksujemy razem z nasionkami)
Nie miksujcie /blendujcie/ za długo powinny być widoczne kawałeczki warzyw. 
Dodać pomidory z puszki. Posiekać drobno kolendrę i dodać do zmiksowanej masy. Przyprawić do smaku solą.
 Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz