wtorek, 17 stycznia 2017

Jogurtowe bułeczki

                   


Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu.
Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski" 
- usteckiej piekarni
Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły.
Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny. 
Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia.

Przepis na około 13-14 małych bułek

500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru ( możecie dać mniej lub więcej )
1,5 łyżeczki soli
200g jogurtu naturalnego (użyłam grackiego)
1 jajko
120 ml mleka
60g masła(rozpuszczonego i przestudzonego)
7g drożdży suchych (lub 14 świeżych)

Do posmarowania :
1 rozbełtane jajko z 1 łyżką mleka

Jeśli używacie drożdży świeżych zróbcie najpierw zaczyn i dajcie mu chwilę aby urósł.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników, na końcu rozpuszczone masło i zagniatamy. 
Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. W razie potrzeby dodajcie troszkę wody
Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce. 
Powinno podwoić objętość około 1 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut) 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane. 
Wystudzić na kratce.


Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po skończeniu programu wyjmijcie ciasto i postepujcie według przepisu.





Przeepis pochodzi z bloga Moje wypieki.  Minimalnie zmieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz