Pyszny, z lemon curd i mascarpone.
Nasączony jest cytrynówką i miętą.
Posmarowany bezą włoska. Używając palnika cukierniczego przypiekłam ją troszkę ;)
Nie przyzwoicie prosty do wykonania.
Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy.
Przepis na biszkopt
Lemon cud
Przepis na biszkopt
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią.Odstawić na kilka minut (cukier się rozpuści). W tym czasie przesiejcie mąkę. Wysoką tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.
Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty.
Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty.
4 duże jajka
4 żółtka
320 g drobnego cukru
160 g masła
sok i skórka z czterech cytryn
W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić na kuchence, podgrzewać lekko i dodać od razu masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe.
Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;)
Krem cytrynowy
300 g lemon curd
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
oraz resztę lemon curd który pozostanie
Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd.
Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.
Lemon curd który pozostanie odłożyć do smarowania tortu.
Poncz do nasączenia.
Użyłam alkoholu cytrynowego ale możecie użyć wody z cytryną.
1/2 szklanki alkoholu cytrynowego
4 łyżki cukru
sok z jednej dużej cytryny( lub dwóch mniejszych)
pęczek mięty
Mięte -same listki -( odłożyć kilka do dekoracji) posiekać drobno, włożyć do moździerza i ucierać, dodając cukier naprzemiennie z sokiem z cytryny. Powstałą gęstą papkę przecisnąć przez cieniutką gazę, lub drobne sitko, i dodać do alkoholu. (Możecie użyć równie dobrze olejku miętowego)
Beza włoska do posmarowania tortu
Przepis
4 białka
300 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 260 i 40 g
60 ml wody
W misie miksera umieśćcie białka, obok odmierzoną ilość cukru- 40 g
W małym garnuszku wlejcie wodę, dodajcie cukier. Zagotujcie nie mieszając ani razu- można potrząsać garnuszkiem trzymając za rączkę.
Gdy temperatura cukru osiągnie 100 stopni Celsjusza zacznijcie ubijać białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajcie powoli cukier- piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Kiedy gotujący syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni Celsjusza, zdejmijcie go z ognia i miksując pianę na najwyższych obrotach, delikatnie powoli dolewajcie syrop do miksujących się białek.
Następnie należy miksować jeszcze przez około 6 minut, aż piana z białek wystudzi się i będzie sztywna- krem gotowy do dekoracji .
Wykonanie:
Tort był składany w rancie cukierniczym - możecie użyć wysokiej tortownicy.
Pierwszy blat biszkoptowy połóżcie na podstawce.
Nasączcie, ale nie za mocno -jest on naszą podstawą i musi być stabilny.
Posmarujcie kremem cytrynowym z mascarpone, następnie sam lemon curd i przykryjcie drugim blatem biszkoptowym.
Nasączcie, posmarujcie kremem cytrynowym, następnie lemon curd i ułóżcie na tym ostatni blat biszkoptu.
Nasączcie i posmarujcie resztą kremu jaka wam została.
Tort należy schłodzić w lodówce 2 godziny.
Schłodzony tort posmarujcie bezą włoską.
Używając palnika cukierniczego podpiekłam bezę.
Ozdóbcie według własnego pomysłu.
Powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz