sobota, 24 czerwca 2017
Black velvet cake z jagodową frużeliną.
Był red velvet więc musi być i black.
Chciałam aby tym razem kolor był naturalny, więc użyłam jagód, które w zeszłym roku dostałam będąc na wakacjach w PL.
Ciasto czekoladowo-jagodowe z tradycyjnym kremem identycznym jak w red velvet cake (przepis na red velvet znajdziecie tu)
Prosty w przygotowaniu i łatwy w dekoracji.
Poza tym jest pyszny dzięki lekko słonemu serkowi.
Polecam! Nas w domu zachwycił.
Inspiracje czerpałam z bloga Moje Wypieki, zmieniłam jednak trochę przepis.
Ciasto upiekłam w trzech foremkach(18 cm) o tej samej średnicy
Przepis
1 i 1/2 szklanki cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu greckiego)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 duże jajka
wanilia
1/2 szklanki gorącej kawy (użyłam rozpuszczalnej)
1/2 szklanki jagód ze słoika razem z sokiem- możecie użyć dżemu jagodowego, pomniejszając ilość cukru)
Przesiać mąkę, kakao proszek do pieczenia, sodę, sól.
W drugiej misce roztrzepcie jajka z olejem, jogurtem, jagodami razem z sokiem i cukrem.
Mokre składniki szybko wymieszać z suchymi, dodać gorącą kawę. Mieszać tylko do połączenia produktów.
Ciasto podzielić równo między trzema foremkami, wyłożonymi papierem do pieczenia (same dno).
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest już upieczone)
Po upieczeniu odczekać 10 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki.
Krem
600 g serka philadelphia
200 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia.
Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę do lodówki.
Frużelina jagodowa
Frużelinę zrobiłam z jagód ze słoika.
1 szklankę jagód ze słoika razem z sokiem
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić do napęcznienia.
Do garnuszka wlejcie jagody razem z sokiem (odejmijcie dwie łyżki i rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną)
Dodajcie cukier, sok z cytryny i mocno podgrzejcie.
Następnie rozpuszczoną w soku mąkę ziemniaczaną i podgrzejcie aż lekko zgęstnieje. Odstawcie z ognia i dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Odstawić aby lekko stężało.
Glazura czekoladowa
75 g cukru
25 g wody
25 g kakao
50 ml śmietany kremówki
1 łyżeczkę żelatyny
Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić aby napęczniała.
W garnuszku zagotujcie wodę z cukrem dodajcie kakao i śmietanę - jeśli będą grudki- przetrzyjcie przez sitko.
Dodajcie rozpuszczoną żelatynę i wymieszajcie, aby masa była gładka. Schłodźcie do temperatury około 30 stopni.
Wykonanie
Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej.
Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta i posmarujcie kremem, (Zostawcie odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). Następnie posmarujcie frużeliną jagodową. Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Schłodzony tort wyrównajcie dookoła zbierając nadmiar kremu. Oblejcie glazurą czekoladową i ozdóbcie według własnej inwencji. Powodzenia :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz