czwartek, 22 czerwca 2017

Tortilla de patatas czyli tortilla hiszpańska


Tortilla Hiszpańska to nic innego jak omlet z ziemniakami. Kombinacji może być tyle ile tylko podpowie Wam wyobraźnia. Dodajcie mięso, warzywa lub krewetki.
Można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków, lub ziemniaków które pozostały wam z wczorajszego obiadu. Szybka i pyszna . Idealna dla zabieganych, zapracowanych czy tych z Was którzy nie lubią przesiadywać w kuchni. Koniecznie wypróbujcie !
 
Porcja na patelnie o średnicy 17 cm
5 średnich ziemniaków 
5 jaj
2 łyżki oliwy
3 plasterki szynki gotowanej pokrojone w paseczki 
sól, pieprz.
Dodałam też trochę świeżej kolendry i suszone chili.

Ugotowane ziemniaki (nie rozgotowane) pokrój w paseczki.
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj szynke i chwilkę smaż. Odstaw do miseczki. 
Ziemniaki w plasterkach ułóż na  gorącej patelni i podsmaż chwilkę. Na wierzch połóż wcześniej przygotowaną cebule z szynką. 
Jajka roztrzep w misce, dodaj przyprawy i zioła, następnie wlej na smażone ziemniaki na patelni. 
Podsmażaj chwilkę na niedużym ogniu. Obróć.
W tym celu połóż  talerz na patelni i odwróć patelnie - omlet będzie leżał na talerzu, zsuń go ponownie na patelnie i smaż na złoty kolor. Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz