Orzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami.
Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona.
Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm
Przepis na biszkopt:
4 całe duże jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej)
szczypt soli
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią.
Przepis na biszkopt:
4 całe duże jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej)
szczypt soli
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią.
Odstawić na kilka minut (cukier się rozpuści)
W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade.
W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade.
Przygotujcie sobie lnianą ściereczkę, posypcie cukrem i upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę.
Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.
Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.
Mus jabłkowy
300 g prażonych jabłek
300 ml śmietany kremówki
1 galaretka jabłkowa
Jabłka zmiksować na gładką masę.
Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestygniętej galaretki dodać zmiksowane jabłka i wymieszać. Śmietanę ubijać na średnich obrotach i stopniowo dodawać, przestygniętą galaretkę z jabłkami.
Zmiksować na gęsty krem. Dodać odrobinę zielonego barwnika (użyłam wiltona w żelu).
Jeśli mus jest za rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz