czwartek, 8 czerwca 2017

Rolada malinowa obsypana orzechowym krokantem


Rolada malinowa powstała z potrzeby wypróbowania  przepisu na biszkopt. Mus malinowy aromatyczny i delikatny.
Roladę zrobicie szybko, bo jest prosta, tak jak i krem.
Polecam !
Przepis na biszkopt zaczerpnięty z mojego nowego odkrycia- bloga Arabeski


Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm
Przepis
4 całe duże jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej
)
szczypt soli
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią. Odstawić na kilka minut (cukier się rozpuści)
W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 20 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade.


Przygotujcie sobie lnianą ściereczkę, posypcie cukrem i upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę.
Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia.


W tym czasie zróbcie krem malinowy.
Będziecie potrzebować :
400 ml śmietany kremówki (double cream)
1 galaretkę malinową
100 ml gorącej wody
Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich)

Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce, uważając aby nie stężała.
Śmietanę ubić, ale nie całkowicie , jak będzie lekko gęstnieć dodawać schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kremem który pozostanie (zostanie nie dużo) posmarować wierzch rolady. Obsypać krokantem orzechowym.
Krokant orzechowy.
200 gram orzechów (można użyć miks ja użyłam włoskie)
200 gram cukru
100 ml wody
Wanilia (opcjonalnie)

Wodę zagotować w rondelku z cukrem i gotować tak długo, aż osiągnie 170 stopni Celsjusza. NIE mieszać ani razu- można potrząsać trzymając za rączkę garnka.
Jak mieszanka z cukru zmieni kolor na jasno bursztynowy i osiągnie temperaturę 170 stopni, dodać posiekane orzechy i wymieszać, trzymając za rączkę garnka- nie mieszać .
Przelać na wysmarowany olejem papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu pokruszyć i zmiksować w malakserze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz