czwartek, 29 czerwca 2017

Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym

Te bułki to nasz domowy hit. Chłopcy okrzyknęli je bułkami piłkarskimi (wszystko co zdrowe ich zdaniem jest podstawą jadłospisu piłkarzy). 
Wyjątkowo puszyste jak na bułki pełnoziarniste. 
Chrupiące i mięciutkie. Zawierają mało drożdży, co według mnie jest sporą zaleta, bo nie przepadam za zapachem drożdży w pieczywie. 
Namoczone siemię lniane wchłania mnóstwo wody, dzięki temu dodane do pieczywa, nadaje mu wilgotności, chrupkości i smaku. Polecam Wam !


Przepis na 12 małych bułek
1/3 szklanki siemienia lnianego
300 ml wody ( w 120 ml moczymy siemię lniane, pozostałe 180 dodajemy do ciasta)
3 g suchych drożdży instant 
225 g maki chlebowej białej
113 g mąki chlebowej pełnoziarnistej
4 g soli
 Wykonanie
Wieczorem, dzień przed pieczeniem namoczcie siemię lniane w 180 ml ciepłej wody -przykryjcie szczelnie folią i odstawcie
Ciasto można wyrabiać w maszynie do chleba lub mikserem
Obie mąki połączcie z suchymi drożdżami, dodajcie 180 ml wody, sól i siemię lniane (po 12 godzinach namaczania siemię będzie konsystencją przypominało galaretkę) Wyróbcie miękkie ciasto. Będzie się kleiło - takie ma być. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypcie odrobinę mąki, jeśli za twarde dodajcie wody. Wyrabiajcie około 10 minut. Przełóżcie ciasto bułkowe do nasmarowanej olejem miski, i przykryte folią odstawcie na 45 minut. Po tym czasie - ciasto nie urośnie zbyt mocno, ale będzie widać pęcherzyki powietrza. 
Obróćcie ciasto- włóż dłonie pod ciasto i unieś je tak, aby zwisało po bokach. Następnie połóż je z powrotem w misce, na jednej ze zwisających krawędzi. Przykryj folią i odstaw na 45 minut do godziny, aż zwiększy objętość o 50%
Po tym czasie ciasto wyraźnie urośnie. 

Wyłóżcie je na oprószony mąką blat. Starajcie się je nie ugniatać, ale lekko naciągać. 
Uformujcie prostokąt, następnie ostrym nożem podzielcie na 12 małych prostokątów. Przełóżcie bułki na wysmarowaną blaszkę. Ułóżcie je w odstępach, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na około 20 do 40 minut, aż wyraźnie urosną- mogą nawet podwoić objętość. 
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 230 stopni. 
Przed pieczeniem natnijcie ostrym nożem lub żyletką. Spryskajcie obficie wodą i pieczcie około 10 do 15 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz