wtorek, 27 czerwca 2017

Ciabatta- włoska klasyka


Ciabatta włoski, szeroki, płaskawy, biały chleb.
Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. 
Począwszy od miękkiej do chrupiącej skórki, gęstej do lżejszej struktury.
Nie wiem z którego regionu pochodzi mój przepis, ale jest zawsze z wielkim entuzjazmem przyjmowany w naszym domu. Lubią go ci najmniejsi jak i ci najstarsi. 
Chleb nie jest wymagający. Zrobi go każda gospodyni. Trzeba się tylko trzymać kilku zasad. 
Jak mawiała babcia mojej przyjaciółki - chleb trzeba traktować z szacunkiem na każdym etapie jego przygotowywania. 
Zapraszam Was zatem do przepisu.


Zaczyn (należy go przygotować 8 do 12 godzin wcześniej)
180 g mąki chlebowej białej
200 ml letniej wody
3 gramy drożdży instant lub 6 g świeżych

Drożdże świeże rozpuścić dokładnie z wodą, dodać mąkę, wymieszać, owinąć folią  i odstawić w ciepłe miejsce na 8 do 12 godzin. 
Drożdże suche wymieszać z mąką, następnie z wodą, owinąć folią,  i odstawić w ciepłe miejsce na 8 do 12 godzin.

Ciasto właściwe
3 gramy drożdży instant (lub 6 gram świeżych)
2 łyżki letniego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g letniej wody
1.5 łyżeczki soli

(Jeśli używacie świeżych drożdży to wymieszajcie je z wodą)
Najlepiej jest użyć miksera, lub maszyny do chleba.
Zaczyn włóżcie do miski i dodajcie wodę, oliwę, drożdże, mleko. Miksując dodawajcie mąkę. Ciasto chlebowe ma być lepkie i sprężyste. Ma odchodzić od ścianek miski, ale będzie klejące. Miksujcie przez około 7 minut. 
Następnie przykryjcie i odstawcie na 2 godziny. 

Po tym czasie obficie obsypując dłonie mąką, wyjmijcie ciasto na mocno oprószony blat i delikatnie (rozciągając nie ugniatając) podzielcie ciasto na dwie części. Ułóżcie na obsypanej mąką blaszce( użyłam papieru do pieczenia obsypanego mąką). Uformujcie podłużne bochenki rozciągając ciasto. 
Odstawcie aby odpoczęło na około 30 minut. 
Następnie przenieście chleby do nagrzanego piekarnika 
( 225 stopni ) Spryskajcie obficie wodą i pieczcie około 30 minut. Bochenki mają być złote, lekkie i opukane od spodu mają wydawać pusty dźwięk. Powodzenia ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz