niedziela, 11 czerwca 2017

Tort dla małego mężczyzny.




Tort dla dziecka jest zawsze wyzwaniem. 
Musi być kolorowy i ciekawy - dziecko zauważy najmniejszy błąd i nie omieszka cię o tym powiadomić. 
Musi być pyszny - czyli wszystko to co dzieci lubią najbardziej. 
Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny.
Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. 
Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny i biały. 
Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny i nie wchłania wilgoci jak ozdoby z karmelu) 
 Z oreo zrobiłam piasek, a obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi.
Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi. 
Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej) 

Drzewka z lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej tak samo jak jezioro i cyferkę 2.

Upiekłam biszkopty dwa w blaszce o rozmiarze 37 cm / 24 cm
Biszkopt 
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 


Mąki wymieszać i przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka- nie przestając ubijać.
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Przełożyć do formy prostokątnej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
Upiec dwa takie biszkopty.

Krem 1:
Kilka łyżek dżemu malinowego
3 galaretki w kolorze - żółtym, zielonym i czerwonym.
400 ml śmietany kremówki 
250 gram mascarpone 
1/3 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego. 
Wieczór wcześniej przygotować galaretki- każdą osobno, zmniejszając ilość wody o 1/4 ( w płaskim prostokątnym naczyniu- galaretki będą pokrojone później w kwadraciki).
Śmietanę kremówkę zmiksować z mascarpone, dodając słodkie mleko skondensowane. Następnie wymieszać z pokrojonymi w kosteczkę kolorowymi galaretkami.

Krem 2 
2 galaretki malinowe
około 400 gram malin(mogą być mrożone)
300 ml śmietany kremówki 
150 g mascarpone
Galaretki malinowe zrobić według przepisu, odejmując 1/4 ilości wody. Galaretkę przygotować wylać do prostokątnego naczynia (użyłam tacy ) poukładać maliny i wystudzić, poczekać tak długo aż stężeje. 
Śmietanę ubić razem z mascarpone na stabilny krem.

Krem 3
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 
1/4 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego (można dodać mniej lub więcej w zależności jak lubicie)
300 gram borówek amerykańskich
300 gram truskawek pokrojonych jeśli są duże.
Śmietanę z mascarpone ubić, dolewając słodkiego skondensowanego mleka na stabilny krem. 

Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu z wierzchu.
1 i 1/2  szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
400 g miękkiego masła
50 ml alkoholu (użyłam ekstraktu waniliowego- laski wanilii kilka dni wcześniej włożyłam do butelki z czystą wódką)
Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. 
Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru. Schłodzić.
W misie miksera ubić masło na puszystą masę. 
Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. 
Dodać alkohol zmiksować (około 4 - 6 minut)

Choinki z masy cukrowej zrobiłam z wafelków do lodów, które obtoczyłam masą cukrową, następnie nożyczkami ponacinałam tworząc igiełki.
Dekoracja piasku to zmiksowane ciasteczka oreo - 100g (tylko czarne ciasteczka bez nadzienia). Ulica jest zrobiona z masy cukrowej o kolorze czarnym.
Poncz do nasączenia to kompot malinowy.
Wykonanie:
(krem 1) 
Pierwszy biszkopt ułożyć na podkładce (powinna być gruba i stabilna -tort będzie ciężki) Nasączyć delikatnie. 
Posmarować cieniutko dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem z galaretka.
Na wierzch ułożyć kolejny biszkopt, nasączyć ponczem.
(krem 2)
Posmarować kremem z mascarpone brzegi ciasta (używając  szprycy wycisnąć krem na brzegi tworząc ramkę) następnie przełożyć galaretkę malinową. Możecie przełożyć ją w całości, lub w kawałkach tak jak wam wygodniej. Położyć kolejny biszkopt
(krem 3)
Nasączony blat biszkoptowy położyć krem z mascarpone i śmietany, na wierzch poukładać owoce i przykryć ostatnią częścią ciasta biszkoptowego. Całość odstawić do lodówki, aby stężało i schłodziło się. 
Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem maślanym. 
Z czarnej masy cukrowej wyciąć ulicę. 
Używając wyciskarki do czosnku,  wycisnąć z zielonej masy cukrowej kępki trawy. Ozdobić tort. 
Krokantem orzechowym obsypcie tort.
Krokant orzechowy
200 gram orzechów (można użyć miks ja użyłam włoskie)
200 gram cukru
100 ml wody
Wanilia (opcjonalnie)
oraz 
150g owsianych ciasteczek pokruszonych lub zmiksowanych

Wodę zagotować w rondelku z cukrem i gotować tak długo, aż osiągnie 170 stopni Celsjusza. NIE mieszać ani razu- można potrząsać trzymając za rączkę garnka.
Jak mieszanka z cukru zmieni kolor na jasno bursztynowy i osiągnie temperaturę 170 stopni, dodać posiekane orzechy i wymieszać, trzymając za rączkę garnka- nie mieszać . 
Przelać na wysmarowany olejem papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu pokruszyć i zmiksować w malakserze.
Krokant orzechowy zmieszajcie z pokruszonymi ciastkami owsianymi i obsypać nimi tort. Poustawiać choinki i resztę dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz