Słynna włoska przekąska idealna na letnią kolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona aromatycznym sosem balsamico.
Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie.
Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej -Tu znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb - Tu znajdziecie przepis.
Zazwyczaj robię większą ilość farszu do bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna kolacja gotowa.
Przepis na bruschetta mix
3 średnie pomidory
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
kilka kulek mozzarelli
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól- moje odkrycie to sól wędzona wspaniale nadaje się do grzanek.
Kilka listków świeżej bazylii.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę (nie jest to konieczne możecie pominąć ten etap). Pokroić w nie dużą kostkę, lekko posolić i odstawić na sitku, aby odcedzić z nadmiaru wody.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół lub na ćwiartki.
Świeże listki bazylii, zwinąć w rulonik i posiekać.
Czosnek obrać i bardzo drobniutko posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki razem doprawić oliwą, solą i pieprzem, do smaku.
Przepis na sos balsamiczny (balsamico)
4 łyżki stołowe octu balsamicznego
8 łyżeczek miodu
300 ml dobrej oliwy z oliwek
Mieszamy miód z octem, i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas mieszając - wyjdzie nam gęsty aromatyczny sos.
Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec na grilu lub w piekarniku.
Na podpieczone grzanki położyć mix pomidorowy, kawałek mozzarelli i skropić sosem balsamicznym. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz