piątek, 16 czerwca 2017

Aromatyczna bruschetta


Słynna włoska przekąska idealna na letnią kolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona  aromatycznym sosem balsamico. 
Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie.
Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej -Tu  znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb -  Tu znajdziecie przepis.

Zazwyczaj robię większą ilość farszu do bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna kolacja gotowa.


Przepis na bruschetta mix
3 średnie pomidory
10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
kilka kulek mozzarelli 
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól- moje odkrycie to sól wędzona wspaniale nadaje się do grzanek.
Kilka listków świeżej bazylii.

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę (nie jest to konieczne możecie pominąć ten etap). Pokroić w nie dużą kostkę, lekko posolić i odstawić na sitku, aby odcedzić z nadmiaru wody.
Pomidorki koktajlowe  przekroić na pół lub na ćwiartki. 
Świeże listki bazylii, zwinąć w rulonik i posiekać. 
Czosnek obrać i bardzo drobniutko posiekać. 
Wymieszać wszystkie składniki razem doprawić oliwą, solą i pieprzem, do smaku. 

Przepis na sos balsamiczny (balsamico)
4 łyżki stołowe octu balsamicznego
8 łyżeczek miodu
300 ml dobrej oliwy z oliwek
Mieszamy miód z octem, i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas mieszając - wyjdzie nam gęsty aromatyczny sos. 

Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec na grilu lub w piekarniku. 
Na podpieczone grzanki położyć mix pomidorowy,  kawałek mozzarelli i skropić sosem balsamicznym. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz