poniedziałek, 26 lutego 2018

Zefir... robotniczo-chłopski marshmallow


Przyjaciele ze wschodu mówią z uśmiechem o Zefirach, że była to radziecka odpowiedź na imperialistyczne, zachodnie marshmallow. 
Osobiście bardziej mi smakują radzieckie zefiry. 
Są trochę inne, bardziej wyraziste. 
Fanką i jednych i drugich nie jestem, ale musiałam je zrobić. 
Po takiej reklamie ciekawość była silniejsza, niż liczenie kalorii. 
Urzekły mnie swym urokiem i pomyślałam, że będą śliczną ozdobą na dziecięcych tortach. 
Pan mąż pożarł kilka udając że to nie on. 
Lekko kwaskowate,  jagodowe i  bardzo słodkie. 
Kolor jak i smak zawdzięczają czarnej jagodzie, prosto z Polski. Polecam! 
Będziecie potrzebowali :
125 g owocowego puree (użyłam jagód od babci Danusi) 
1 białko kurze
Aby uzyskać puree wystarczy: 
250 g jeżyn lub malin 
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Maliny zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i chwilkę pogotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić.
Wystudzone puree połączyć z białkiem i miksować, aż ubije się stabilna piana -będzie trwało to kilka dobrych minut. 
W czasie kiedy białko z owocami ubija się, należy przygotować syrop.

Na syrop będziecie potrzebowali:
75 ml wody
200 g cukru
5 g agar agar. 
Wodę z cukrem i agar agar zagotować. 
Gotować około 5 minut na małym ogniu, mieszając.
Kiedy białka z puree owocowym ubiją się na stabilną pianę, nie przestając mieszać, cienkim strumieniem wlewać gorący syrop. Miksować aż piana zgęstnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na papierze do pieczenia rozetki. 
Następnie odstawić, aby wyschły na 6 do 12 godzin. 
Wysuszone zefiry odklejać od papieru i skleić dwa razem (jak ciasteczka) obsypać cukrem pudrem. 
Powodzenia!

3 komentarze:

  1. Robiłam Zefirki :) kiedyś kolega przywoził mi zza wschodniej granicy i były niesamowicie smaczne. Ale domowa wersja też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu zrobiły prawdziwą furorę ... Marshmallow zostały zdetroizowane :)
    Dziękuję za komentarz :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak nie mam agaru to żelatyna może być? Jak tak to ile .żelatyny użyć?.

    OdpowiedzUsuń