Pavlova, lub jak kto woli -Pawłowa- to słynny deser bezowy.
Można modyfikować przepis według własnych upodobań.
Można użyć owoców, czekolady, ulubionych sosów, na przykład karmelowy lub solony karmel.
Największa trudnością jest upieczenie bezy, choć ja i tak jestem zdania, że nie taki diabeł straszny.
Trzeba trzymać się zasad a uda się wyśmienicie.
Po pierwsze miska w której będą ubijane białka powinna być dokładnie umyta i sucha.
Powinna być w temperaturze pokojowej.
Beze ubijamy cierpliwie i uważnie. Mając mikser planetarny przebicie białek to tylko jedna chwilka nieuwagi.
Cukier dosypujemy powoli, łyżka po łyżce cały czas ubijając.
Ubite białka powinny była sztywne i błyszczące. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Są rożne metody pieczenia, tak jak są różne piekarniki.
Mogę wam opisać jak ja to robię.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza i gotową beze piekę w tej temperaturze około 5 minut, następnie zmniejszam do 130 i piekę około 90-120 minut sprawdzając.
Studzę w uchylonym piekarniku zazwyczaj przez całą noc. Warto spróbować !
Na tort bezowy o średnicy 23 cm będziecie potrzebowali:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na wierzch bezy użyłam
350 g śmietany kremówki
100 g mascarpone
świeże owoce
rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada
Groszki czekoladowe
Wykonanie.
Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić białek.
Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier. Dodać sok z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Zwiększyć obroty miksera i ubijać, aż piana będzie sztywna, błyszcząca a cukier całkowicie rozpuszczony.
Na papierze do pieczenia narysujcie sobie okrąg i na to wyłóżcie ubite białka. Łyżką nadać kształt.
Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 170 stopni C piec w tej temperaturze około 5 minut, następnie zmniejszyć do 130 i konturować pieczenie, około 90-120 minut sprawdzając co jakiś czas.
Studzić w uchylonym piekarniku. Beza po upieczeniu powinna bīć chrupiąca i wypieczona. Może popękać.
Środek powinien być mięciutki jak pianka.
Jeśli beza podczas pieczenia ciemnieje zmniejszcie temperaturę.
Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywną pianę.
Nie polecam dodawać cukru!
Beza jest bardzo słodka a krem będzie przyjemnym kontrastem.
Na upieczoną bezę połóżcie krem a na krem owoce i co tylko lubicie. Polejcie przestudzoną czekoladą.
Bezę możecie upiec dzień wcześniej, ale położyć krem i owoce proponuje najwcześniej godzinę przed podaniem. Powodzenia!
wspaniala!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń