wtorek, 6 lutego 2018
Dietetyczne pączki pieczone
Tłusty czwartek już za dwa dni.
W tym roku dietetyczne pączki Wam polecam. Pyszne są, choć nazywać je pączkami, to jest jednak lekkie nadużycie ;)
Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem.
Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi.
Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć
Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką.
320 g letniego mleka
2 łyżki rozpuszczonego i schłodzonego masła
1 szklanka cukru
2 całe jajka
2 żółtka
800 g mąki pszennej uniwersalnej
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka pasty waniliowej
do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2-3łyżki soku z cytryny.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru
Wykonanie.
Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę
Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać na papierze do pieczenia, odstawić na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz