Naszym zdaniem najlepsze jakie udało mi się upiec.
Miękkie aromatyczne, długo zachowują świeżość. Dzięki leżakowaniu w lodówce bułki nabierają głębi smaku, a sam dodatek gotowanych ziemniaków nadaje im niepowtarzalną wilgotność i świeżość.
Są bardzo proste do przygotowania.
Wymagają jednak leżakowania w lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki.
Polecam!
Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego menu.
Na około 20 średnich bułeczek będziecie potrzebować:
550 g mąki (użyłam chlebowej)
1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4)
55 g rozpuszczonego przestudzonego masła
175 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu)
7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g)
2 łyżeczki cukru
1 roztrzepane jajko
125 g letniego mleka
150 ml letniej wody.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami (suchymi instant- jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn)
Dodać resztę składników i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajcie wody, jeśli za luźne odrobinę mąki. Ciasto dobrze wyrobić. Można w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haków.
Przenieść do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na cała noc lub na 12 godzin.
Ciasto powinno mocno urosnąć. Wyjąć z lodówki, delikatnie zagnieść i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Na oprószony mąką blat wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek.
Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane i opukane od spodu wydawać głuchy dźwięk . Studzić na kratce. Powodzenia.
Zainspirowana przepisem z bloga "Moje wypieki"
Wyglądają przecudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziękuje i polecam wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńIdealne bułeczki. Podkradam jedną))
OdpowiedzUsuńmegii013 Dziękuję i zapraszam na cały koszyk bułek. Po wczorajszych zostały okruszki, ale dziś będą następne. ;)
OdpowiedzUsuń