wtorek, 14 lutego 2017
Scottish Morning Rolls
Szkockie bułeczki śniadaniowe. Cóż mam więcej napisać ?
Dzieci zjadły na śniadanie z apetytem.
Mnie również smakowały, ale żeby powalić na kolana- to chyba nie bardzo.
Cóż, ze względu na dzieci będę je robiła dość często.
Są bardzo proste w przygotowaniu. Wręcz banalnie proste.
Możecie zrobić bułeczki wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano mieć pyszne, ciepłe pieczywo na śniadanie.
Przepis na 9 bułek.
450 g mąki pszennej chlebowej
9 g soli
7 g drożdży instant
150 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
150 ml ciepłej (nie gorącej wody)
2 łyżki mleka - do posmarowania bułek
Wymieszać drożdże z mąką. Dodać sól, mleko, wodę, zagnieść miękkie i sprężyste ciasto (można w maszynie do chleba). Wyrabiać około 10 minut.
Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Przenieść ciasto na stolnice. Podzielić na 9 równych części i uformować bułeczki.
Każdą rozpłaszczyć dłonią i odstawić, aby się napuszyły
(około 15-30 minut).
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni-około 15 do 20 minut.
W originale bułeczki powinny być bardzo lekko przyrumienione.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz