poniedziałek, 13 lutego 2017

Fish and chips


Bardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie. 
Smażona ryba w panierce piwnej.
Moje ulubione. Tradycyjne. Do bólu angielskie.
Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. 
Czy jest coś bardziej Brytyjskiego?
Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. 
 Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych restauracjach. 
Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu. 
Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego ulubionego szefa kuchni z Brighton.
Dzieci zachwycone zjadły wszystko, począwszy od domowych frytek,  skończywszy na chipsach z pietruszki.


Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone. 
Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce.
Panierka piwna
1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej (użyłam corn floru)
1 szklanka jasnego piwa 
1 jajko
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
olej do smażenia
Chipsy z pietruszki 
1 duża pietruszka- nożykiem do obierania warzyw ścinać cieniutkie plasterki pietruszki następnie smażyć na głębokim oleju. 
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wszystkie produkty do panierki zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu.
Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami.

Domowe frytki pieczone w piekarniku.
Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój na paseczki. Włóż do miski z wodą, dodając do wody dużą łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut.  Następnie odsącz frytki i smaż w rozgrzanym głębokim oleju. Blanszuj około 6 minut- odsącz i wyłóż na blaszkę. Posyp ulubionymi ziołami i solą. Piecz w nagrzanym piekarniku 240 stopni około 15-20 minut do złotego koloru.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz