piątek, 10 lutego 2017

Gofry leżakujące.



Gofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce. 
Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku. 
Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym!
Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne. 
Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder 
 (szalenie popularny w moim domu :))


Przepis na 8 -9 dużych gofrów.
2 szklanki mąki
6 g suchych drożdży instant
lub 12 g świeżych (jeśli używacie świeżych drożdży  zróbcie wcześniej zaczyn)
2 jajka
370 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
8 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny.
Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy. 
Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce. 
Najsmaczniejsze są jednak na ciepło. 

Przepis z bloga Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz