piątek, 10 lutego 2017
Gofry leżakujące.
Gofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce.
Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku.
Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym!
Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne.
Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder
(szalenie popularny w moim domu :))
Przepis na 8 -9 dużych gofrów.
2 szklanki mąki
6 g suchych drożdży instant
lub 12 g świeżych (jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn)
2 jajka
370 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
8 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny.
Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce.
Najsmaczniejsze są jednak na ciepło.
Przepis z bloga Moje wypieki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz