czwartek, 23 lutego 2017

Pączki najlepsze.


Nazywam je najlepsze, bo jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają. 
Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień. 
Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. 
Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje.

Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam. 


Składniki na około 20 pączków.
500 g mąki pszennej uniwersalnej
10 g suchych drożdży
80 g cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka 
1 całe jajko
3 łyżki oleju, lub rozpuszczonego i przestudzonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego, lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
20 ml spirytusu, lub wódki
sok i skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Można dodatkowo użyć do nadziewania konfitury różanej, lub waszego ulubionego dżemu.
Pączki można nadziewać przed usmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką długą tylką. 
Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką.

Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. 
Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej w naoliwionej misce. 
U mnie rosło około 1 godzin. Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę- jest troszkę klejące, ale starajcie się nie dosypywać mąki. Uformować kule i urywając po kawałku ciasta formować pączki. Można też lekko rozwałkować i wycinać okrągłą foremką. 
Posypać bawełnianą ściereczkę mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Odstawić do napuszenia. Trwało to u mnie około 25 minut.
Optymalna temperatura to 175 stopni C. Za gorący olej za szybko usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier cytrynowy 
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny.
Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz