wtorek, 7 lutego 2017

Walentynkowe czekoladki



Walentynkowa propozycja- czekoladki z niespodzianką.
Nieprzyzwoicie proste, cudowne w smaku i mają jeszcze jedną zaletę- możecie nadzienie zrobić jakie tylko zapragniecie.
Zrobiłam część z masłem orzechowym i szczyptą soli, oraz kilkanaście z malinami. 
Bardzo oryginalny prezent dla ukochanej, lub ukochanego. 
Pana męża uwiodły czekoladki z malinami.
Możecie użyć specjalnej silikonowej formy, lub foremki do lodów, albo zrobić w papilotkach.


Przepis na 40 małych czekoladek
250 g czekolady mlecznej 
50 g czekolady gorzkiej
Jako nadzienie możecie użyć owoce lub masę orzechową.
Masa orzechowa:
1/2 szklanki masła orzechowego crunchy ( z kawałkami orzechów)
1 łyżka cukru pudru 
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie produkty do masy orzechowej dokładnie wymieszajcie łyżką.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku ( garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej) Woda w garnku nie może dotykać miski. 
Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejsza wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj, aż  czekolada  rozpuści się.
Foremkę do czekoladek wysmaruj pędzelkiem dokładnie czekoladą- każdą ściankę i każdy zakamarek. Następnie wstaw na 10 minut do lodówki. Ponownie posmaruj środki foremki masą czekoladową i wstaw do lodówki na około 5 minut. 
Z masy orzechowej zrób kulki i powkładaj je do środka foremki, lub włóż owoce nap. małą malinę. Zalej dokładnie pozostałą czekoladą. Delikatnie potrząśnij, alby uwolnić powietrze i dopełnij czekoladą. Wstaw do lodówki na 30 minut. 
Romantycznych walentynek Wam życzę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz