czwartek, 9 lutego 2017

Czekoladki kokosowe



Kolejna propozycja czekoladek. Tym razem dla wielbicieli kokosowych smaków. 
Czekoladki smakują jak bounty w gorzkiej czekoladzie. 
Uwodzą smakiem i kształtem. Może zrobicie prezent dla ukochanej lub ukochanego?
Proste w przygotowaniu. Możecie użyć do zrobienia ich temperowanej czekolady (przepis znajdziecie TU), lub rozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe.

Można z masy kokosowej zrobić kulki i oblać czekoladą, albo rozłożyć kokos do wyłożonej papierem do pieczenia foremki od ciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty.

Przepis na 30 malutkich serduszek. 
300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej)
70 g białej czekolady
30 ml śmietany kremówki
25 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotujcie sobie nadzienie. Śmietanę podgrzać w rondelku, lub w kąpieli wodnej, oddać białą czekoladę. 
Jak się wszystko ładnie połączy dodajcie wiórki kokosowe i wanilię. Wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia - w temperaturze pokojowej. 
Przygotować foremki silikonowe.

Utemperować czekoladę, lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku (garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski. 
Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj, aż  czekolada  rozpuści się.
Silikonową foremkę wysmaruj dokładnie czekoladą (użyj do tego celu pędzelka) - każdą ściankę i każdy zakamarek. Następnie wstaw na 10 minut do lodówki. Ponownie posmaruj środki foremki masą czekoladową i wstaw do lodówki na około 5 minut. 
Wypełnij je masą kokosową zostawiając miejsce, aby zalać jeszcze czekoladą gorzką. Dopełnijcie dokładnie pozostałą czekoladą. Delikatnie potrząśnij, alby uwolnić powietrze i ponownie dopełnij czekoladą. Wstaw do lodówki na 30 minut. 
Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz