poniedziałek, 13 lutego 2017
Diabelski torcik - z czekoladą i chilli.
Połączenie iście z piekła rodem.
Walentynkowy torcik czekoladowy z chilli.
Genialny!
Stanowczo dla fanów czekolady!
Chilli dodaje charakteru i podkręca smak czekolady.
Idealne ciasto na romantyczny walentynkowy wieczór.
Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm)
200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej o 54% zawartości kakao)
30 g kakao
200 g masła
3 jajka
300 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki pszennej tortowej
80 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
120 ml wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 lub nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać)
szczypta soli
Krem -Ganache
200 ml śmietany kremówki (użyłam double cream)
200 g czekolady deserowej.
1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa ( też ganache, ale nie ubijamy mikserem na krem)
150 ml śmietany kremówki (double cream)
150 g czekolady deserowej
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
Formę 21 cm wysmarować, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę.
W 120 ml ciepłej wody rozpuścić kawę i dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia.
Masa czekoladowa nie może być gorąca, powinna przestygnąć lekko - ma być ciepła.
W osobnej misce, roztrzepać jajka z jogurtem - nie ubijać tylko wymieszać do połączenia.
W czystej misce przesiać suche produkty- mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać.
Masę jajeczna wymieszać z czekoladową masą, dodać suche produkty, płatki chilli i zamieszać do połączenia się .
Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę.
Krem ganache
Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać czekoladę- odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Masę porządnie schłodzić - można zostawić na noc w lodówce. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem na puszysty krem.
Przekrojone ciasto przełożyć ubitym ganach, przykryć drugą częścią ciasta.
Polewa (też ganache, ale nie ubijane mikserem).
W tym celu - Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać czekoladę -odstawić na 2 minuty.
Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Schłodzić (uważać aby polewa nie stężała).
Oblać ciasto udekorować według uznania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz