poniedziałek, 13 lutego 2017

Diabelski torcik - z czekoladą i chilli.


Połączenie iście z piekła rodem. 
Walentynkowy torcik czekoladowy z chilli. 
Genialny! 
Stanowczo dla fanów czekolady! 
Chilli dodaje charakteru i podkręca smak czekolady. 
Idealne ciasto na romantyczny walentynkowy wieczór.


Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm)
200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej o 54% zawartości kakao)
30 g kakao
200 g masła 
3 jajka
300 g drobnego cukru do wypieków
175 g mąki pszennej tortowej
80 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 
120 ml wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 lub nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać)
szczypta soli

Krem -Ganache 
200 ml śmietany kremówki (użyłam double cream)
200 g czekolady deserowej.
1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa ( też ganache, ale nie ubijamy mikserem na krem)
150 ml śmietany kremówki (double cream)
150 g czekolady deserowej

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. 
Formę 21 cm wysmarować, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę. 
W 120 ml ciepłej wody rozpuścić kawę i dodać do masy  czekoladowej. Wymieszać do połączenia. 
Masa czekoladowa nie może być gorąca, powinna przestygnąć lekko - ma być ciepła.
W osobnej misce, roztrzepać jajka z jogurtem - nie ubijać tylko wymieszać do połączenia.
W czystej misce przesiać suche produkty- mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. Wymieszać.
Masę jajeczna wymieszać z czekoladową masą, dodać suche produkty, płatki chilli i zamieszać do połączenia się .
Przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut lub dłużej -do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na połowę.
Krem ganache
Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać czekoladę- odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. 
Masę porządnie schłodzić - można zostawić na noc w lodówce. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem na puszysty krem. 
Przekrojone ciasto przełożyć ubitym ganach, przykryć drugą częścią ciasta.
Polewa (też ganache, ale nie ubijane mikserem).
W tym celu  - Śmietanę kremówkę zagotować, odstawić z palnika, dodać czekoladę -odstawić na 2 minuty. 
Następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. 
Schłodzić (uważać aby polewa nie stężała).
Oblać ciasto udekorować według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz