... idealne na śniadanie
Dziś proponuje Wam rogaliki maślane.
Doskonałe na drugie śniadanie.
Smakowały także tym chorującym, a co za tym idzie, marudnym małym członkom rodziny.
12 sztuk
580 g mąki (użyłam chlebowej)
2 jajka
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
250 ml mleka
70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych.
Do smarowania i zawijania będziecie potrzebowali:
50 g masła roztopionego
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka oliwy
Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
(Można użyć maszyny do chleba, nastawiając program na wyrabianie i wyrastanie.)
Następnie odstawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce, około 1 godziny - musi podwoić objętość.
Po tym czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części i uformować kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek. Posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik (możecie podejrzeć tu jak zwinąć).
Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać makiem lub sezamem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Studzić na kratce.
Przepis z bloga -Moje wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz