czwartek, 2 lutego 2017

Gofry- safari w środku zimy



Gdy dzieci się nudzą,  a dokładniej chorują, dla spokoju świętego trzeba urozmaicić im śniadanie.
Co tu będę dużo mówić -zobaczcie sami.
Gofry chrupiące, lekkie - dzieci zachwycone.






Na około 10 gofrów:

2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-3 łyżki drobnego cukru 
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

2 duże lub 3 małe jajka- osobno żółtka i białka

 Gofrownice porządnie rozgrzać.
Mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać na gładką masę. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
Piec w rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.

Smacznego !
Przepis znaleziony w sieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz