czwartek, 2 lutego 2017

Marokański chleb


                                          Khobz



Maroko pokochałam od pierwszej chwili, kiedy to opuściłam samolot w Marakeszu. 
Pierwszy raz wybrałam się tam z najmłodsza córką. Matylda miała wtedy niespełna dwa lata i pierwsze co zjadła to był chleb. Marokański chleb stał sie jej ulubionym posiłkiem- śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją. 

Jedliśmy go do tajine, ale nie tylko. Raz dostałam chleb wypełniony świeżo smażonymi sardynkami. 
Poemat - takie proste a takie pyszne!


Spróbujcie zrobić ten chleb w domu.
Nie jest trudny.

375 g mąki chlebowej
125 g semoliny
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
7 g suszonych drożdży
325 ml ciepłej wody
nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków
oliwa
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania sprężystego gładkiego ciasta. 
Jeśli zagniatasz ręcznie wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie sprężyste i miękkie. Uformuj z ciasta kulę i umieść w misce posmarowanej wewnątrz oliwą. Przykryj miskę folią lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).

Można włożyć wszystko do maszyny do robienia chleba i nastawić program na wyrabianie i wyrastanie. Później postępuj według dalszych instrukcji.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie, lub cztery części (zależy jak duże chcecie chlebki). Dużą blachę (lub dwie mniejsze) wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kule ciasta i delikatnie naciskając ciasto dłońmi, spłaszcz je i rozciągnij, do uzyskania płaskich dysków. Posyp chlebki nasionami sezamu i wciśnij je w ciasto. Można delikatnie rozwałkować obsypując semoliną.

Odstaw na ok. 45 minut aż wyrosną lekko. 
Nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C. Posmaruj oliwą i posyp odrobiną soli, a następnie piecz przez ok. 20 minut, lub krócej, aż delikatnie zbrązowieją i będą wydawały głuchy odgłos po uderzeniu od spodu. Wystudź na kratce. 
Możecie zamrozić gotowe wystudzone chleby. Wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki. Jeśli chcielibyście je rozmrozić- wyjmijcie z zamrażarki - nie odwijajcie z foli. Jak się rozmrożą, wstawcie na 3 minuty do piekarnika.



1 komentarz: