poniedziałek, 27 listopada 2017
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych
Kolejny przepis na szybkie świąteczne wypieki.
Brakuje Wam czasu? A może chcecie teraz już upiec pierniczki, aby skruszały na święta?
Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach.
Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie.
Przepis na dwie blachy małych, okrągłych pierniczków.
500 g mąki uniwersalnej
200 g cukru
1/3 szklanki wody
100 g miodu
1 jajko
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
W niewielkim płaskim garnku skarmelizować 2 łyżki cukru.
W tym celu w niewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika.
Gotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić.
Mąkę, masło, jajko, sodę włożyć do misy miksera, dodać rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można zrobić to ręcznie.
Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie formując małe spłaszczone kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.
Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe.
Posmarować lukrem.
Idealny będzie lukier kawowy.
1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody)
1 szklanka cukru pudru.
Cukier puder rozetrzeć razem z espresso na gadką pastę.
W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki.
Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia.
Przepis z bloga Moje Wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz