niedziela, 12 listopada 2017

Domowa przyprawa piernikowa


Robicie sami przyprawę piernikową? 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie wypróbujcie. 
Prosta do zrobienia, aromatyczna a co najważniejsze komponujecie ją według własnego upodobania.
Mieszkając na obczyźnie w sezonie świątecznym bywało że trudno było kupić ową przyprawę, więc kilka lat temu postanowiłam zrobić ją sama. 
Polecam Wam, zwłaszcza teraz kiedy pora przygotować już piernik staropolski
Przyprawa jest bardzo aromatyczna na 1 kg mąki daje zaledwie trzy łyżeczki.
 
Będziecie potrzebowali:
65 g cynamonu( w oryginalnym przepisie jest kora cynamonowa)
23 g suszonego imbiru
20 g mielonych goździków
15 g kardamonu (używam ziarn kardamonu który wyłuskuje i miele nasionka)
15 g mielonej gałki muszkatołowej
5 g czarnego pieprzu
6 sztuk gwiazdek anyżu  (w całości)
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy, następnie wymieszać dokładnie i zamknąć w szczelnym słoiczku. Powodzenia

Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.

2 komentarze:

  1. Takie domowe mieszanki są najlepsze, też sami robimy przyprawę do piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje! Sam mistrz komentuje więc tym bardziej dziękuję. Twoje kostki rosołowe robią w moim domu furorę :)

    OdpowiedzUsuń