poniedziałek, 6 listopada 2017

Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy


Torty zazwyczaj robię dla najbliższych mi osób i staram się wstrzelić w ich gusta.... Teraz też tak było. Czy udało mi się? Myślę że tak, choć smaki kremów budziły skrajne emocje. 
To wszytko zależy od osobistych upodobań.
 Alicjo przygotować tort specjalnie dla Ciebie było moim od dawna już życzeniem. Niby mieszkasz tak niedaleko, ale życie tak pędzi, że zawsze za daleko jest nam, aby się spotkać. 
Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone.
Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych. 
Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje.


Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery części. 
Przepis
6 dużych jajek
320 ml mleka
270 ml oleju słonecznikowego
1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków
320 g mąki 
130 g kakao
1 łyżeczkę sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub aromat waniliowy.
W misce roztrzepać krótko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię. Wymieszać krótko.
W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
Sypkie produkty wymieszać z mokrymi. 
Zamieszać krótko tylko do połączenia - ja robię to widelcem. 
Przelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe)
Wystudzić na kratce.
Krem kawowy
600 g śmietany kremówki
250 g mascarpone
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek (lub mniej czy więcej zależy od upodobań)
3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej lub więcej )
Wszystkie produkty włóżcie do misy miksera i zmiksujcie na stabilny krem.
Ganache czekoladowe
400 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)
1 łyżka cukru pudru- opcjonalnie- 
Śmietanę doprowadź do wrzenia i odstawić z ognia, wsypać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do uzyskania sosu czekoladowego. 
Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Schłodzony krem zmiksować do uzyskania kremu - powinien podwoić objętość.
Ponad to będziecie potrzebowali
300 g owoców leśnych (można użyć frużeliny, albo dżemu owocowego)
Do nasączenia tortu użyłam 
2/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy, ostudzonej i posłodzonej do smaku.
1/3 szklanki mocnego alkoholu ;)
Polewa czekoladowa 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Podgrzejcie śmietanę w garnuszku następnie dodajcie czekoladę i wymieszajcie do uzyskania gładkiego sosu. Schłodźcie do temperatury 30-34 stopni
Wykonanie
Pierwszy czekoladowy blat połóżcie na podstawce, nasączcie kawą z alkoholem i posmarujcie czekoladowym ganache. 
Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączcie i posmarujcie cienko kremem czekoladowym, następnie poukładajcie owoce i posmarujcie cienko kremem kawowym. 
Przykryjcie blatem czekoladowym, nasączcie  i posmarujcie kremem kawowym. Ostatnim blatem przykryjcie nasz tort nasączcie i schłodźcie w lodówce około 2  godzin. 
Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu kremem kawowym i włóżcie do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzony tort polejcie sosem czekoladowym i ozdóbcie owocami. Powodzenia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz