poniedziałek, 13 listopada 2017

Ulubiona puszysta drożdżówka


Jeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa. 
Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe. 
Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków. 
Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia. 
Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka. 

Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm. 
Będziecie potrzebowali
600 g mąki (użyłam chlebowej)
250 ml letniego mleka
2 całe jajka
100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli 
12 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka pasty waniliowej
Do posmarowania 
1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju
Kruszonka
100 g miękkiego masla 
200 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Z podanych składników szybko między palcami zrobić kruszonkę. Jeśli lubicie mniej słodką, lub bardziej słodką zmodyfikujcie ilośc cukru. 
Wykonanie. 
Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto. 
Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny. 
Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia  

Zainspirowana blogiem Moje Wypieki

2 komentarze:

  1. Pycha! Tez piekę podobną,ale dodaję jeszcze rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. posmakujto! Osobiście z rodzynkami to dla mnie już ideał, ale niestety domownicy są stanowczo na -nie

    OdpowiedzUsuń