Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe.
Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.
Nie do zaakceptowania są żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.
Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.
Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm.
Będziecie potrzebowali
600 g mąki (użyłam chlebowej)
250 ml letniego mleka
2 całe jajka
100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
12 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka pasty waniliowej
Do posmarowania
1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju
Kruszonka
100 g miękkiego masla
200 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Z podanych składników szybko między palcami zrobić kruszonkę. Jeśli lubicie mniej słodką, lub bardziej słodką zmodyfikujcie ilośc cukru.
Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto.
Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny.
Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką keksówek (możecie upiec w dużej blaszce). Odstawić do napuszenia około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut temperaturze 170 stopni C. Upieczone wyjąć z blaszek i wystudzić na kratce. Powodzenia
Zainspirowana blogiem Moje Wypieki
Pycha! Tez piekę podobną,ale dodaję jeszcze rodzynki :)
OdpowiedzUsuńposmakujto! Osobiście z rodzynkami to dla mnie już ideał, ale niestety domownicy są stanowczo na -nie
OdpowiedzUsuń