wtorek, 28 listopada 2017
Rocher- czekoladowy sernik
Ten sernik wzbudza krańcowe emocje...albo się zakochasz, albo z obojętnością zamkniesz lodówkę.
Sernik w stylu angielskim, ciężki, kremowy, mazisty.
Bogaty w smak, lekko kwaskowaty z dominującym smakiem czekolady. Na chrupiącym orzechowo-czekoladowym spodzie.
Polewa z gorzkiej czekolady uwieńcza całość.
Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równiutki i kremowy.
Należę do grupy zakochanych w tym serniku.
Za te wszystkie zalety/wady. Za kremowość, i za to że jeden kawałeczek do kawy starczy mi na cały dzień, i później z satysfakcją mogę powiedzieć, że przecież zjadłam tylko jeden kawałek ;)
Jest naprawdę syty. Wart jest wypróbowania.
Na tortownicę 23 cm będziecie potrzebować:
spód
150 g pełnoziarnistych ciastek w gorzkiej czekoladzie
50 g orzechów (użyłam laskowych)
30 g miękkiego masła
30 g gorzkiej czekolady pokruszonej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na sypką drobną konsystencję.
Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i ugnieść równiutko. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec 10 minut.
Po tym czasie wyjąć i wystudzić
Masa twarogowa
500 g twarogu zmielonego (użyłam quark)
125 ml śmietany kremówki
400 g nutelli
5 dużych jaj
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej
2/3 szklanki drobnego cukru
Polewa
60 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady.
Zagrzać śmietanę i włożyć do niej pokruszoną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie wymieszać na gładki sos.
Wykonanie
Nutelle zmiksować krótko z twarogiem, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami- nie miksujcie długo, tylko do połączenia.
Tortownicę z podpieczonym spodem owinąć szczelnie folią aluminiową (owinęłam trzykrotnie-spód i boki, aby były szczelne)
Przelać masę twarogową- będzie rzadka.
Wstawić do większego pojemnika wypełnionego wodą, do połowy tortownicy, i w takiej kąpieli piec sernik 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony sernik powinien być jędrny i sprężysty na środku.
Studzić w uchylonym piekarniku, następnie 12 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polać czekoladową polewą i ozdobić pralinkami Rocher. Powodzenia.
Inspiracja z bloga Moje wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz