Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności.
Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało.
Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną.

Będziecie potrzebowali
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
270 g brązowego cukru
3 duże jajka
150 g mąki pszennej (użyłam 50 g mąki pszennej i 100 g mąki pszennej razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanych buraczków (nie solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych
50 g orzechów włoskich
Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać.
Czekoladę wymieszać do powstania gęstego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem.
Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Do masy jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać krótko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia.
Na koniec dodać buraki i orzechy. Krótko zamieszać i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut.
Ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne, a na wbitym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta. Posypać cukrem pudrem, lub polać rozpuszczoną czekoladą. Powodzenia
Przepis pochodzi z bloga " Moje Wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz