Wśród znajomych budził sprzeczne emocje i doszłam do wniosku, że albo ktoś się w nim zakocha, albo nie przekona się do do kolejnego kawałka.
Dla mnie i mojego najstarszego syna jest to numer jeden wśród serników. Jest kremowy i niesamowity w smaku. Możecie upiec go z polskiego wspaniałego twarogu, ale też będzie pyszny z angielskiego quarku.
Ciasteczkowy spód zrobiłam z ciasteczek owsianych.
Jest prosty do zrobienia.
Najsmaczniejszy dnia drugiego i trzeciego, o ile dotrwa w lodówce.
Przepis jest na tortownice o średnicy 24 cm
Spód
150 g ciasteczek owsianych
30 g masła
Ciasteczka z masłem zmiksować w malakserze na drobny piasek
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia następnie przesypać zmiksowane ciasteczka i ugnieść dokładnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa
500 g twarogu półtłustego potrójnie zmielonego lub 1 opakowanie (500g ) quarku
250 g mascarpone
200 g pasty tahini
1 i 1/4 szklanki cukru
3 jajka całe
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka pasty waniliowej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, lub wymieszać widelcem do połączenia.
Masę przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 150 stopni około 50 minut.
Wyjąć sernik i rozsmarować polewę z kwaśnej śmietany. Najpierw białą, następnie zrobić kleksy ze śmietany kakaowej. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.
Upieczony sernik powinien być sprężysty na środku.
Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin.
Polewa z kwaśnej śmietany
200 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Cukier wymieszać ze śmietaną i podzielić na połowę. Do jednej dodać kakao i wymieszać aby nie było grudek.
Powodzenia.
Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi z bloga "Moje wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz