niedziela, 19 marca 2017
Joshua's recipe for a quick dinner
Pracując w kuchni popularnej restauracji, nie ma czasu na jedzenie, więc często po skończonym serwisie, a przed generalnym sprzątaniem, któryś z kucharzy przygotowuje coś na szybko. Jednocześnie brak czasu mocno ogranicza nasze inwencje twórcze.
Niekwestionowanym liderem jest Joshua -młody niezwykle kreatywny.
Rodzice pochodzą z Indii, on urodził się w UK.
Zrozumiałe jest więc, że łączy smaki gorących aromatycznych Indii z deszczową Anglią.
Zazwyczaj jest tak, że zajęta swoim obowiązkami w biegu podjadam to co Josh przygotuje, ale tym razem postanowiłam go podglądać.
Przedstawiam Wam przepis na szybki, cudownie aromatyczny i smaczny sos.
Możecie dodać do niego makaron, ryż, ale my zjedliśmy go maczając pszenne tortille.
Porcja dla trzech osób
1 czerwona cebula
3 czerwone papryczki chili
Mały pęczek kolendry
Cztery posiekane bardzo drobno ząbki czosnku
1 płaska łyżka posiekanego świeżego imbiru
Około 250 ml siekanych pomidorów z puszki
Około 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Cytryna lub limonka
Ewentualne dodatki jak ryż, makaron, tortille.
Nasze danie jest wegetariańskie, ale możecie dodać kurczaka.
Czerwoną cebulę, papryczki chili, kolendrę, czosnek, imbir- siekamy drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy delikatnie wszystkie posiekane produkty (około 3 -4 minut).
Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do odparowania i zgęstnienia.
Dodajemy trochę soli, ewentualnie cukru i soku z cytryny, lub limonki.
Na koniec dodajemy śmietankę, i na małym ogniu gotujemy 3 minuty. Gotowe !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz