poniedziałek, 27 marca 2017

Chleb kukurydziany


Pyszny, o pięknej żółtej barwie, zwartym miąższu i chrupiącej skórce.
Polecam. Całej naszej rodzinie smakował


Wieczorem zrób poolish
225 g mąki pszennej chlebowej
225 g wody
0,5 g suchych drożdży instant lub 1g świeżych drożdży

Wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej

Ciasto właściwe
445 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki kukurydzianej
342 g wody
1 łyżka soli
6 g suchych drożdży instant
3 łyżki oliwy z oliwek
cały zaczyn (patrz wyżej poolish)

Mąkę kukurydzianą zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (można wyrobić mikserem z końcówką w kształcie haka, lub w maszynie do chleba)
Odstawić na 1i pół godziny do wyrośnięcia w naoliwionej misce, szczelnie przykryte folią. Po 45 minutach wyjąć i złożyć w kopertę, następnie ponownie odstawić do miski do wyrośnięcia. 
Po 45 ciasto wyjąć z miski i podzielić na połowę, odstawić na 10 minut. 

Uformować bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia najlepiej w koszykach (około 1 godziny)
Piekarnik z kamieniem (lub blachą ) rozgrzać do temperatury 230 stopni. Chleby przełożyć na rozgrzany kamień, naciąć i piec w temperaturze 230 stopni około 40 minut. 
Gotowe bochenki ostukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Wyjąć i wystudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz