poniedziałek, 27 marca 2017

Tort gruszkowo kajmakowy


Jakiś czas temu dostałam dużą (naprawdę dużą) puszkę gruszek w lekko słodkim syropie. Gruszki nabierały mocy i czekały na swój czas. 
Na dzień matki ( angielski dzień matki jest w marcu) starsze dzieci zapowiedziały się z wizytą, więc pora przyszła na gruszki. 
Na blogu Moje wypieki znalazłam idealny przepis. 
Lekko go zmodyfikowałam do swoich potrzeb.
Tort gruszkowo kajmakowy z delikatną nutą migdałów. 
Tort dla dorosłych nasączony jest bowiem mocnym alkoholem.
Będziecie potrzebować też :
1 puszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy. 
3 świeże gruszki do zrobienia chipsów.
cukier
Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek).

Biszkopt 
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Mąki wymieszać i przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka- nie przestając ubijać. 
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.

Przekroić na trzy części.

Krem kajmakowy
1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową)
500 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
Wszystkie produkty powinny być schłodzone.
Wszystko razem zmiksować na gęsty jedwabisty i stabilny krem.

Do nasączenia biszkoptu użyłam
3 kieliszki wódki 
1/2 szklanki syropu gruszkowego 
kilka kropel ekstraktu migdałowego

Krem migdałowy do zrobienia ozdób

150 ml śmietany kremówki
150 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel ekstraktu migdałowego
Kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej zróbcie chipsy gruszkowe.  Gruszki powinny być jędrne. Pokrójcie gruszki na cieniutkie plasterki (użyłam do tego celu mandoliny do warzyw)
Pokrojone plasterki ułożyć na papierze do pieczenia i obsypać cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją.

Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu poukładać chipsy gruszkowe . Kremem migdałowym wykonać ozdoby. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz