środa, 29 marca 2017
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku"
Podjęłam wyzwanie i postarałam się zrobić coś wegańskiego.
Takiego Naprawdę Wegańskiego !
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że mi się udało.
Jestem tym bardziej szczęśliwa że smakuje niebiańsko.
Wbrew pozorem łatwy do zrobienia. Potrzebujecie między innymi-kaszy jaglanej, czekolady (sprawdźcie skład czekolady - powinna zawierać wyłącznie tłuszcze roślinne)
Mam nadzieje że i Was zachwyci.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb.
Na tortownicę 20 cm średnicy.
Na spód
100 g ciasteczek owsianych ( sprawdzić dokładnie skład- powinny zawierać wyłącznie tłuszcz roślinny)
30 g oleju kokosowego.
Ciasteczka miksujemy dokładnie z olejem kokosowym na sypki proszek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Dokładnie wyrównać i włożyć do lodówki na 15 minut.
Składniki na masę
1/2 szklanki kaszy jaglanej ( wypłuczcie ją kilka razy w dużej ilości wody)
1 szklanka wrzącej wody.
szczypta soli
250 ml śmietanki kokosowej- możecie kupić gotową śmietankę lub schłodzić dwie puszki mleka kokosowego z którego zdejmijcie delikatnie śmietankę
1/2 szklanki jogurtu sojowego
1/2 szklanki cukru do wypieków lub stewi albo innego naturalnego środka słodzącego
100 g czekolady deserowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżeczki wegańskiej żelatyny (użyłam Vege-gel Dr. Oetker)
Możecie użyć Agar powder i stosujcie się do zaleceń producenta)
Wypłukaną kaszę jaglaną wsypcie go garnka i zagotujcie w szklance wody. Gotujcie pod przykryciem na słabej mocy palnika do czasu aż woda całkowicie się wchłonie. Żelatynę zalejcie odrobiną wody odstawcie na 10 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzewając rozpuśćcie ( nie gotujcie ! ) Gorącą kasze jaglaną (miękką) zmiksować blenderem na gładką masę. Dodajcie śmietankę kokosową, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Rozpuśćcie czekoladę i dodajcie do masy jaglanej. Dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce.
Frużelina malinowa
250 g malin(użyłam mrożonych)
4 g żelatyny wegetariańskiej.
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
Żelatynę zalejcie 2 łyżkami wody i odstawcie do napęcznienia.
W garnku podgrzewajcie owoce z cukrem i sokiem z cytryny.
Nie gotujcie intensywnie ani za długo, aby zachować owoce w całości. Dodajcie rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i podgrzewajcie chwilkę. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzejcie w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
( Nie gotować !)
Dodajcie do ciepłej masy owocowej. Schłodzić
Na stężały deser czekoladowy wyłóżcie gęstniejącą frużelinę malinową.
Udekorujcie owocami i listkami mięty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz