poniedziałek, 6 marca 2017
Gofry pełnoziarniste- idealne na śniadanie
Idealne na śniadanie. Ciasto zróbcie wieczorem, a rano wystarczy 10 minut, aby cieszyć się pysznym śniadaniem.
Obawiałam się trochę, czy aby dzieci nie wyczują, że gofry mimo iż pulchne i mięciutkie, to jednak są z pełnoziarnistej mąki. Dzieci były zachwycone
Gofry nie są słodkie, więc można je serwować z bardziej wytrawnymi dodatkami.
U nas królował banan, winogrona, mandarynki i cukier puder.
Przepis na 10 średnich gofrów.
180 g mąki pszennej
180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
370 g ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
6 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli.
Wszystko dokładnie wymieszać, szczelnie zawinąć miskę folią i wstawić do lodówki na noc (12 do 20 godzin).
Rano wyjąć ciasto drożdzowe z lodówki. Rozgrzać dobrze gofrownicę i upiec. Powinny być złote.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz